Khamis, 1 Disember 2011

Sub-Tajuk: Menyimpan Makanan.



Sub-Tajuk: Menyimpan Makanan

Membezakan makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat.
a)   Makanan berkhasiat bermaksud makanan yang sihat untuk tubuh badan apabila dimakan manakala makanan tidak berkhasiat  adalah makanan yang membawa kemudaratan serta penyakit untuk tubuh badan manusia.
b)  Makanan berkhasiat datangnya dari sumber yang sihat manakala makanan tidak berkhasiat dihasilkan dari sumber yang tidak sihat seperti terdapat bahan pewarna, gula dan serbuk perasa yang berlebihan.



mikropengajaran makanan berkhasiat

Menyatakan cara menyimpan makanan dengan selamat.
a)  Makanan haruslah dibersihkan atau dicuci terlebih dahulu sebelum dimakan.
b) Sekiranya makanan tersebut adalah bahan mentah ianya haruslah dimasak  terlebih  dahulu.
c) Makanan tersebut haruslah ditutup dengan tudung saji ataupun penutup makanan. Ianya tidak harus dibiarkan terdedah supaya tidak dihinggapi lalat ataupun serangga lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan