Sabtu, 3 Disember 2011

Jenis-Jenis Makanan Berkhasiat, Kumpulan dan Fungsinya.




Jenis-Jenis Makanan Berkhasiat, Kumpulan dan Fungsinya.
a)   Pengambilan makanan yang sihat dapat memastikan bahawa tubuh badan dan otak kita dapat menerima semua nutrien yang mencukupi bagi membolehkan ianya berfungsi dengan baik.
b)  Nasi, mee, bihun, roti, bijirin dan produk bijirin lain serta ubi-ubian.
c)    Buah-buahan dan sayur-sayuran.
d)  Ikan, ayam dan itik, daging dan kekacang, susu dan produk tenusu.






       makanan berkhasiat Jus Tok Guru



Menyatakan Kumpulan Makanan dan Fungsinya.
a) Karbohidrat  merupakan sumber zat energy dan    menambah tenaga untuk badan.
b) Vitamin dan mineral mengekalkan tumbesaran dan kesihatan keseluruhan, kerana kedua-duanya menjalankan fungsi-fungsi penting di dalam tubuh.
c) Protein adalah asas binaan tulang, darah dan otot.Membaiki, mengganti dan menghasilkan tisu untuk memastikan tumbesaran optimum.
d) Lemak berfungsi membekalkan tenaga, vitamin-vitamin larut lemak dan asid-asid lemak penting yang hanya boleh didapati daripada makanan.



Cara Memilih Makanan Yang Berkhasiat dan Seimbang
a) Amalan pemakanan sihat ialah setiap individu harus menikmati pelbagai jenis makanan setiap hari termasuk bijirin, buah, sayur, daging, ayam, kekacang, susu, lemak dan minyak.
b) Makan secara teratur.
c) Makan makanan kaya nutrisi.

3 ulasan: